
Sommeren er ved at være slut og en ny årstid står for døren. Det betyder for eksempel ny garderobe, ny tid og nye retter på bordet.
Selvom kalenderen stadig skriver august og dermed sommer, er der dage, hvor det føles mere som efterår. Fra en skøn varm sommer er der sket et ualmindeligt hurtigt vejrskifte. Samtidig er ferien overstået og vi begynder meget naturligt at se frem mod næste etape. Efteråret.
Koldere luft, varmere mad
En køligere luft men også klar himmel. Bladene falder af træerne og udsmykker veje og landskab i de smukkeste varme og gyldne farver. Vi trækker mere indenfor og nyder her en anden typer af aktiviteter. Og sidst men ikke mindst: vi spiser anderledes.
Fra de lette, grønne sommersalater, som ofte spises alene eller som tilbehør til alt godt fra grillen, skal der nu tænkes i helt andre baner. Vi skal have noget mere fylde og gerne noget varmt. Simreretter er en skøn efterårsting, men de tager som bekendt en del tid at tilberede. Derfor kan en dejlig suppe være rigtig rar at lave til hverdag. Der findes utrolig mange opskrifter på suppe, både med kød og fisk. Suppen er dog en god anledning til at indføre en kød-fri dag, hvilket både er godt for sundheden og for økonomien.
Grønsagssupper med supplement
Der findes utrolig mange variationer af lækre grøntsags-supper og mangler man fylde, mæthedsfornemmelse eller protein, kan man nemt tilsætte nogle bønner. Disse kan enten tilsættes til slut, koges sammen med grønsagerne eller serveres separat i en skål som tilbehør til suppen. Så bestemmer man selv, hvor stor en dosis, man vil have. Og kan man ikke klare sig uden kød, kan det ligeledes være en nem idé at servere suppen med lidt sprødstegt bacon på toppen eller med bacon i en skål ved siden af.
Nem hverdagsmad
Supper er samtidig let at lave. Mange grønsagssupper tilberedes ved at koge grønsagerne i vand og eventuelt bouillon for at tilføre lidt mere smag. Det afhænger også af, hvilke grønsager man vælger. Rødbede og selleri giver som regel en del smag til suppen, mens kartofler og pastinak er mere neutral i suppen. Når grønsagerne har kogt i cirka en halv times tid, kan man blende det hele sammen.
Brug en stavblender…
Det er smart at bruge en stavblender, da den bare kan sættes ned i gryden. Så slipper man for at skulle hælde suppen over i en almindelig blender og derefter eventuelt tilbage igen i gryden for at holde varmen eller servere suppen. Bruger man en stavblender, skal man dog lige huske at skærme lidt af, så man ikke har suppe ud over hele køkkenet, når alle grønsager pludselig bliver flydende. Er du på udkig efter en stavblender, kan du med fordel læse testen her http://madmaskiner.dk/stavblender-test/
…og lidt mere af det gode
Som sagt kan man spæde suppen op med bønner eller man kan tilsætte creme fraiche eller lignende, hvilket også giver suppen lidt mere næring. Ét af kendetegnene ved efterårets retter er også, at de gerne må være lidt federe i det. Kroppen har simpelthen brug for mere, når klimaet er anderledes. Så nyd at efteråret giver dig plads til at prioritere anderedes i dit køkken.
Vel forberedt
Så selvom vi umiddelbart synes, at det er sørgeligt at vinke farvel til sommeren, er der dog også mange gode ting, som vi allerede nu kan glæde os til i det kommende efterår. Forhåbentlig har vi dog endnu lidt af solen til gode, men gør gerne gryderne klar og find stavblenderen frem –så er du forberedt til årets første efterårsdag.